مهریه از جمله حقوق مالی زن است که با عقد نکاح به او تعلق می گیرد و مرد هم باید آن را به او پرداخت کند به طوری که حتی در صورت مرگ مرد ، مهریه بر ذمه مرد باقی می ماند و باید از ماترک او پرداخت شود .
در بیشتر ازدواج ها ، در مورد میزان مهریه زن پیش از ازدواج ، توافق صورت می گیرد و آن میزان در عقدنامه ذکر می شود و اما این که به هر دلیل ، این میزان را تعیین نکنند ، خارج از تصور نیست ؛ لذا از این نظر ، مهریه به انواعی تقسیم می شود . به علاوه مهریه را با توجه به توانایی مالی مرد برای پرداخت آن ، به اقسامی تقسیم کرده اند .
به همین مناسبت در این مقاله به این مساله که انواع مهریه چیست و بر چه اساسی تقسیم بندی می شود ، خواهیم پرداخت ؛ سپس توضیحاتی در زمینه انواع مهریه از نظر شرط استطاعت شامل مهریه عند الاستطاعه و عند المطالبه ، و اقسام مهریه از نظر تعیین مهر در نکاح شامل مهرالمثل ، مهرالمسمی ، مهرالمتعه و مهرالسنه ارائه خواهیم داد و شرایط تعلق انواع مهریه را بررسی خواهیم کرد .
انواع مهریه
مهر یا مهریه یکی از حقوق مالی زن است که به مجرد جاری شدن صیغه عقد ، زن مالک آن می شود . هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد ، می تواند مهریه زن قرار بگیرد و زن هم می تواند آن را حتی بعد از فوت شوهرش ، مطالبه کند و عواملی مانند نشوز و مانند آن در این مورد که زن می تواند مهریه دریافت کند یا خیر تاثیری ندارد .
مهریه انواع و اقسامی دارد که بر اساس شرط استطاعت ، به دو دسته عند الاستطاعه و عند المطالبه تقسیم می شود و بر اساس تعیین مهر در نکاح به مهرالمثل ، مهرالمسمی و مهرالمتعه تقسیم می شود که هر کدام از این انواع و اقسام شرایط خاص خودش را دارد.
مهریه می تواند ترکیبی از انواع آن باشد و مثلا می تواند مقداری از مهریه عند المطالبه و مقداری از آن عند الاستطاعه باشد .
با توجه به ماده 22 قانون حمایت از خانواده ، میزان مهریه هر چقدر که توافق شود ، تنها تا 110 سکه آن، زن در صورت عدم پرداخت برای جلب شوهر اقدام نماید و برای دریافت مبالغ مازاد بر آن ، امکان جلب مرد وجود ندارد، مگر اینکه ملائت و توانایی مالی مرد اثبات گردد.
مهریه از هر نوعی که باشد تحت شرایط خاص خود قابل مطالبه است و مرد در هر صورت باید مهریه همسر خود را بپردازد .
انواع مهریه از نظر شرط استطاعت
مهریه را مرد باید به زن بپردازد و گاهی پیش می آید که مرد ، توانایی مالی برای پرداخت مهریه را ندارد و از این رو ، در مطالبه مهریه شرط استطاعت مطرح شده و مهریه بر این اساس به دو نوع تقسیم بندی می شود . انواع مهریه از نظر شرط استطاعت عبارت است از مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه که در ادامه به آن ها پرداخته ایم .
1 مهریه عند المطالبه : عند المطالبه به معنی هنگام مطالبه است و مهریه عندالمطالبه مهریه ای است که زن هر زمان که آن را مطالبه کند مرد باید آن را بپردازد و در صورتی که مرد آن را نپردازد می تواند از مراجع قانونی برای مطالبه آن اقدام کند و حتی در صورتی که مرد واقعا استطاعت مالی نداشته باشد ، و ادعای اعسار از پرداخت مهریه او اثبات شود ، ضمانت اجراهایی وجود دارد که زن می تواند با استناد به آن مرد را ملزم به پرداخت مهریه کند .
2 مهریه عندالاستطاعه : عند الاستطاعه به معنی هنگام توانایی است و این توانایی در این جا به معنی توانایی مالی می باشد و مهریه عند الاستطاعه ، مهریه ای است که مرد هر زمان که توانایی مالی داشته باشد ملزم به پرداخت آن می باشد . در مهریه عندالاستطاعه زن ، باید استطاعت و توانایی مرد را اثبات کند .
هر دو نوع مهریه ، عند الاستطاعه و عند المطالبه قابل دریافت و از دیون ممتاز است و مرد به هیچ وجه نمی تواند از پرداخت آن شانه خالی کند ، مگر این که خود زن تصمیم به بخشیدن مهریه بگیرد و آن را بذل کند .
در گذشته ، در صورتی که مهریه زن عند المطالبه بود ، و مرد به هر دلیل ، از جمله عدم توانایی مالی آن را پرداخت نمی کرد ، زن می توانست او را به زندان محکوم کند و در مورد مهریه های عندالاستطاعه ، مرد تنها در صورتی به زندان می افتاد که توانایی پرداخت مهریه را داشت اما از پرداخت آن امتناع می کرد اما امروزه ، طبق بخشنامه اصلاحیه بند (ج) ماده ۱۸ آیین نامه نحوه ی اجرای محکومیت های مالی، مهریه چه عند الاستطاعه باشد چه عندالمطالبه ، امکان به زندان انداختن مرد به دلیل عدم توانایی مالی برای پرداخت مهریه وجود ندارد و تنها در صورتی می توان او را به زندان محکوم کرد که علی رغم توانایی مالی ، از پرداخت آن خودداری کند.
اقسام مهریه از نظر تعیین مهر در نکاح
زن و مرد می توانند در زمان عقد ، بر روی میزان مهریه توافق کنند اما در شرایطی ممکن است به هر دلیل این میزان مشخص نشده باشد و با این حال ، این به آن معنی نیست که به زن مهریه تعلق نمی گیرد و در صورتی که زن و شوهر در میزان مهریه به توافق نرسیده باشند ، راه های دیگری برای تعیین میزان مهریه زن وجود دارد و لذا مهریه از این نظر به اقسامی تقسیم بندی می شود . اقسام مهریه از نظر تعیین مهر در نکاح عبارت است از مهرالمسمی ، مهرالمثل ، مهرالمتعه و مهرالسنه که در زیر تعریف هر کدام را بیان کرده ایم .
1مهرالمسمی : مقدار مال معینی است که با توافق طرفین در هنگام عقد به عنوان مهریه زن معین شده است که مرد باید آن مقدار را به زن بپردازد . البته نکته قابل توجه این است که زن فقط می تواند برای دریافت 110 سکه مرد را به پرداخت مهریه جلب کند و از ضمانت اجرا های قانون اجرای محکومیت های مالی بهره بگیرد .
2مهرالمثل : در صورتی که میزان مهریه زن ، در عقدنامه نکاح ذکر نشده باشد و طرفین هیچ توافقی بر این مبنا انجام نداده باشند و همچنین بین طرفین نزدیکی رخ داده باشد ، برای زن ، مهرالمثل تعیین می شود . ماده 1087 مهرالمثل را تعریف کرده است : ” اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آن ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود. ”
علاوه بر آن موارد دیگری نیز وجود دارد که زن مستحق دریافت مهرالمثل می شود . این موارد عبارتند از :
در صورتی که عقد نکاح به درستی منعقد نشده باشد و یا شرایط لازم برای انعقاد را نداشته باشد و زن هم از این قضیه اطلاع نداشته باشد و با مرد ، نزدیکی کند ، مهرالمثل به او تعلق خواهد گرفت . طبق ماده 1099 : ” در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی زن مستحق مهرالمثل است. ”
مورد دومی که زن مهرالمثل دریافت می کند ، این است که مهریه ای که در عقدنامه مشخص شده باشد ، معلوم نباشد و یا ارزش مادی نداشته باشد که در ماده 1100 این نکته به روشنی بیان شده است : ” در صورتی مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد در صورت اول و دوم زن مستحق مهرالمثل خواهد بود …”
برای تعیین مهرالمثل ، وضعیت زن مورد توجه قرار می گیرد و با توجه به شان زن و وضعیت خانوادگی او مهرالمثل محاسبه می شود ماده 1091 در همین مورد می گوید : ” برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اقران و اقارب و همچنین معمول محل و غیره در نظر گرفته شود. ”
3مهرالمتعه : در ماده 1093 این نوع مهر تعریف شده است : ” هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد ، زن مستحق مهرالمتعه است ” بنابراین در مورد این که مهرالمتعه به زن تعلق می گیرد یا خیر ، دو شرط باید وجود داشته باشد : اول این که مهریه در زمان نکاح مشخص نشده باشد ، و دومی این که پیش از این که زن و مرد باهم ارتباط زناشویی داشته باشند ، طلاق بگیرند .
برای تعیین میزان مهرالمتعه ، بر خلاف مهرالمسمی ، وضعیت اقتصادی مرد مورد توجه قرار می گیرد نه وضعیت زن . ماده 1094 قانون مدنی به این نکته اشاره کرده است : ” برای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه می شود ”
4مهرالسنه : تعریف مهرالسنه در قانون مدنی نیامده است اما با مراجعه به منابع فقهی می توان به تعریف آن پی برد . مهرالسنه ، مهریه دختران پیامبر بوده که میزان آن پانصد درهم نقره می باشد که محاسبه آن با نوسانات بازار لحاظ می شود و در صورتی که در قسمت میزان مهریه ، نوشته شده باشد ، مهرالسنه این میزان قابل مطالبه است .
سوالات متداول
1- انواع مهریه از نظر شرط استطاعت چیست ؟
انواع مهریه از نظر شرط استطاعت عبارت است از مهریه عند الاستطاعه و عند المطالبه که توضیحات مربوط به هرکدام از آن ها در متن مقاله آمده است .
2- اقسام مهریه از نظر تعیین مهر در نکاح چیست ؟
اقسام مهریه از نظر تعیین مهر در نکاح عبارت است از مهر المسمی و مهر المتعه و مهر المثل و مهر السنه که تعریف هر کدام در متن مقاله ذکر شده است .
3- مهرالمثل چیست ؟
مهرالمثل نوعی مهریه است که در صورتی که طرفین پیش از عقد مبلغ مهریه را مشخص نکرده باشند و بین آن ها نزدیکی اتفاق افتاده باشد به زن تعلق می گیرد که شرایط و نحوه محاسبه آن در متن مقاله توضیح داده شده است .
دریافت وکیل
مرکز حقوقی راهکار با همکاری برترین وکلای متخصص و مجرب، مشاوره و وکالت در امور حقوقی و کیفری رو به عهده میگیره. برا دریافت و رزرو وقت مشاوره با شماره تلفن های 09128719258 و 09150806049 با ما در ارتباط باشید. مارا در شبکه های اجتماعی با ایدی rahkarlaw دنبال کنید.
راهکار وکیل همراه شما