مهریه در طلاق توافقی چگونه دریافت میشود؟|راهکار

زوجین هر گاه به این نتیجه برسند که ادامه زندگی مشترک برایشان امکان پذیر نیست به دنبال طلاق و جدایی از یکدیگر میروند.
با وجود آنکه در گذشته معمولاً یکی از زوجین بدون توجه به نظر طرف مقابل ، راساً خواهان جدایی از همسر خود بود و به سراغ طلاق میرفت اما در چند سال گذشته تفاهم زوجین برای نوعی از متارکه و جدایی (بدون درگیری و نزاع) تحت عنوان طلاق توافقی افزایش پیدا کرده است.
میتوان گفت طلاق توافقی غالباً در میان آن دسته از زوجین اتفاق می افتد که در آن ، زن دارای استقلال مالی است. از اینرو نیاز چندانی به درآمد و اموال شوهر احساس نمیکند.
در هنگام طلاق توافقی ، مهمترین موضوعات بحث مهریه و حضانت فرزندان است که در این مورد نیز در بیشتر موارد زوجین با یکدیگر به تفاهم میرسند.
از آنجا که طلاق توافقی عمدتاً در مواردی اتفاق می افتد که مرد در قبال بخشش تمام یا بخشی از مهریه زن ، حاضر به انجام طلاق توافقی میشود ، لذا در این مقاله میخواهیم ضمن آشنایی بیشتر با روند طلاق توافقی ، با وضعیت حقوق زنان در بحث مطالبه مهریه در این نوع طلاق آشنایی بهتری پیدا کنیم. پس در ادامه این مقاله با ما همراه شوید.

توافقنامه طلاق توافقی

شرایط طلاق توافقی بدین صورت است که وقتی زوجین در مورد طلاق به تفاهم میرسند نظرات خود را در مورد موضوعات مهم نظیر مهریه ، اجرت المثل ، جهیزیه ، حضانت فرزند ، دیدار با فرزند و …. در یک توافقنامه طلاق ، مکتوب می کنند. سپس با ارائه این توافقنامه به دادگاه ، دادخواست طلاق توافقی را تقدیم دادگاه خانواده مینمایند.

البته بر اساس ماده ۲۵ قانون حمایت خانواده زوجینی که قصد طلاق توافقی دارند پس از ثبت دادخواست لازم است که به مشاوره خانواده مراجعه نمایند و دادخواست طلاق توافقی طبق این ماده بدون مراجعه به مشاوره قابل ثبت نخواهد بود. لیکن از تاریخ اول آذر ماه ۱۳۹۷ برابر بخشنامه ای که از سوی قوه قضائیه خطاب به مدیران دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به شماره یک ۵۵/۱۳۱۰۴/۹۰۰۰ در تاریخ ۵/۹/۹۷ صادر شده است، دفاتر الکترونیک قضایی مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون داشتن گواهی مرکز غربالگری یا مشاور خانواده نیستند.

مرکز حقوقی راهکار


تعلق مهریه به زن

مهریه زن یک حق کاملاً قانونی است که زن هر گاه بخواهد میتواند آن را از مرد مطالبه نماید. خواه بلافاصله بعد از جاری شدن صیغه عقد و یا حتی در اواخر زندگی .

اما در مورد طلاق توافقی ، به رغم اینکه مهریه حق زن است ولی شوهر وی بیشتر به دلیل خودداری زن از دریافت همه یا بخشی از مهریه حاضر به طی روند طلاق توافقی است.

در طلاق توافقی نیز ، زن استحقاق مهریه را دارد ، اما با توافق زوجین احتمالاً میزان آن ، کمتر شده و یا اینکه تمام آن بخشیده میشود.

توافق بر سر میزان مهریه

در طلاق توافقی ، دادگاه در مورد میزان و مبلغ مهریه مداخله نمیکند. زوجین باید در توافقنامه مکتوب که به دادگاه ارائه میکنند در مورد مهریه نظر خود را به قاضی ارائه دهند.

بنابراین هر توافقی را می توان در خصوص مهریه در طلاق توافقی اعمال کرد. مثلا میتوان به رغم اینکه مهریه مندرج در سند ازدواج ، سکه است ، در توافقنامه ، آنرا به وجه نقد تبدیل کرد . یا اینکه آن را به صورت اقساط ماهانه یا سالانه تعیین وتوافق نمود.

در یک نمونه و مثال دیگر میتوان چنین توافق نمود : مهریه مندرج در سند نکاحیه 200 سکه تمام بهار آزادی به انضمام هزینه یک باب آپارتمان به پلاک ثبتی …. به نشانی ….. بود که توافق شد سند آپارتمان قبل از اجرای صیغه عقد به زوجه انتقال رسمی یابد و زوجه 200 سکه را در ازای طلاق خلع ، بذل کند و زوج قبول بذل نماید.

قاضی نیز بر اساس توافق آنان گواهی عدم امکان سازش را صادر میکند. بنابراین در توافقنامه تقدیمی به دادگاه ، ممکن است زن تمام مهریه خود را بذل کند . یا اینکه بخشی از آن را بذل و مابقی را مطالبه نماید. در هر حال قاضی بر اساس نظر زوجین عمل خواهد کرد.

نوع طلاق از منظر حقوقی

از منظر حقوقی ، طلاق توافقی میتواند به صورت خلع و یا مبارات باشد. در طلاق خلع ، گفته میشود که زن از شوهر تنفر دارد و اوست که تمایل بیشتر به جدایی دارد از این رو مهریه اش را خلع میکند. یعنی به شوهر میبخشد. این بخشش مهریه میتواند تا اندازه کل مهریه و حتی دادن مبلغی به شوهر برای رضایت در طلاق بشود.

در طلاق مبارات ، بیزاری و تنفر به یک موضوع دو جانبه تبدیل میشود و بخشش مهریه حداکثر تا سقف مهریه خواهد بود. حتی در مواردی مرد بخشی از مهریه را ممکن است بپردازد.

با وجود آنکه گفته میشود طلاق توافقی بر مبنای تنفر یک جانبه یا نفرت دو جانبه انجام میگیرد اما در حال حاضر بسیاری از زوجین بدون آنکه نفرت و بیزاری از یکدیگر داشته باشند صرفاً بدلیل عدم امکان زندگی مشترک ، در فضایی بسیار دوستانه از یکدیگر جدا میشوند.

دریافت وکیل

گروه وکلای راهکار با مدیرت وکیل فرشته محمد حسینی و سابقه درخشان و پرونده های موفق طی سال های اخیر آماده بررسی پرونده های قضایی و مشاوره های تخصصی در حوزه های مختلف حقوقی می باشد. با اعتماد به وکلای پایه یک دادگستری این موسسه می توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان خاطر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *