جرایم به دو دسته قابل گذشت و غیرقابل گذشت تقسیم میشوند. جرایم پزشکی در دسته قابل گذشت جای میگیرد.به این ترتیب با شکایت بیمار روند پیگیری شروع شده و با گذشت او یا رای دادگاه پایان مییابد. بیمار از زمان وقوع جرم یا زمان اطلاع تا یک سال فرصت شکایت از پزشک را دارد. بسیاری از پزشکان تمایل دارند با پرداخت مبلغی بالاتر از دیه، بیمار را از شکایت منصرف کنند اما در نظر داشته باشید، این شکایت کمک به همنوع شمرده شده و سوابق پزشک را هویدا میکند.
بنابراین بهتر است در این زمینه از یک وکیل جرایم پرشکی متخصص کمک بگیرید. اگرچه بیمار یا نماینده قانونی او میتوانند به شخصه برای شکایت از پزشک اقدام کنند اما شکایت از پزشک جز موارد پیچیده قانونی است که برای پیگیری نیاز به اطلاعات حقوقی زیادی دارد.
چگونگی رسیدگی به تخلفات پزشکی
پروندههای جرایم پزشکی دارای دادسرای اختصاصی هستند که اکثر بازرس و دادیارهای این مجموعه مدرک دکترای طب را کسب کردهاند. این موضوع باعث میشود بتوانند مسئله را از دو بعد ماهیت و حقوقی بررسی کنند. در روند شکایت از جرایم پزشکی، پرونده برحسب وسعت به بازپرسی یا دادیاری ارجاع میشود. چنانچه ارتکاب جرم چندان بزرگ نباشد، در بخش دادیاری قابل پیگیری است.
در صورتی که طرفین احتمال دهند که امکان دارد پرونده آنها با صلح و سازش پایان یابد، دادخواست را در ابتدا در شورای حل اختلاف بیان میکنند. اما اگر امکان سازش وجود نداشته باشد، شکایت از ابتدا در دادسرا بیان میشود. روال به این صورت است که شما در دادسرا ادله خود را ارائه میدهید، چنانچه قاضی آنها را نزدیک به صحت بداند، پرونده را به کمیسیون پزشکی ارجاع میدهد که محل آن در خیابان مقدس اردبیلی تهران است.
در مرحله بعدی وقتی برای شما در نظر گرفته میشود تا به کمیسیون پزشکی مراجعه کنید تا توسط پزشکان معتمد ویزیت شوید. این شخص نظر خود را به بازپرسی یا دادیاری اعلام میکنند. سپس از این مرجع ذیصلاح به شما درخواستی فرستاده میشود تا برای مشاهده ابلاغیه مراجعه کنید.
هرکدام از طرفین تا ۷ روز فرصت دارند که برای مشاهده ابلاغیه مراجعه کرده و اعتراض خود را به ثبت برسانند. این اعتراض میتواند بارها تکرار شود اما چنانچه دو کمیسیون نظری مشابه داشته باشند، روند شکایت کمی پیچیده خواهد شد. اگر طرفین ابلاغیه را مشاهده کرده، نظر کارشناسی بیان شد و اعتراضی به آن صورت نگرفته باشد، بازپرس در صورت نیاز، جلسه بازپرسی تنظیم میکند تا پزشک ادله خود را ارائه دهد. در غیر اینصورت پرونده به دادگاه صالح ارسال میشود.
هزینه وکیل برای جرایم پزشکی
هزینه وکیل برای جرایم پزشکی، بستگی به متغیر های بسیاری از جمله مرحله ای که پرونده به وکیل واکذار می شود، میزان آسیب رسیده به موکل، گواهی پرشک قانونی و … متفاوت است.
مرجع ذیصلاح برای رسیدگی به جرایم پزشکی کدام است؟
مرجع رسیدگی به پرونده های جرایم پزشکی بنا بر وضعیت و مرحله پرونده متفاوت می باشد.
یکی از مراجع رسیدگی به شکایت علیه پزشک، شورای حل اختلاف و دادسرای ویژه جرایم پزشکی است که این دادسرا واقع در تهران، خیابان دبستان در منطقه سیدخندان است.
دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده های جرایم پزشکی هم دادگاه ویژه جرایم پزشکی واقع در محدوده پارک شهر است.
مدارک لازم برای شکایت از پزشک
مدارک لازم برای شکایت از پزشک در مورد جرایم پزشکی در سال ۱۴۰۱ شامل پرونده پزشکی و نسخه دارویی میشود. چنانچه شما عمل جراحی را در کلینیک انجام دادهاید میتوانید تمامی مدارک بستری را ضمیمه شکواییه خود کنید.
چنانچه جراحی شما عمل زیبایی همچون ابدومینوپلاستی بوده، عکس قبل و بعد خود را نیز در ضمیمه پرونده بگذارید. همچنین کلیه عکسهای رادیولوژی، سونوگرافی، اسکن و آزمایشها مورد نیاز است. در موسسه دادسو در جلسه مشاوره با وکیل، تمامی این موارد خاطرنشان خواهد شد و جزییات پرونده برای انتخاب مسیری صحیح، مورد بررسی قرار میگیرد.
مزیت کمک گرفتن از وکیل در جرایم پزشکی
گاهی خسارتی که به بیمار وارد میشود در طی زمان شکوفا شده و خسارات جانبی در پی خواهد داشت. از طرفی شکایت از پزشک، منجر به تشکیل پرونده و خدشه دار شدن سابقه پزشکی او میشود که بسیاری از افراد هنگام انتخاب پزشک آن را مدنظر قرار میدهند.
همچنین ، بیماران ممکن است مسئله را ساده پنداشته اما در طول زمان متوجه پیامدهای ناشی از عمل شوند. وکیل در این زمینه توصیه میکند قرارداد بیمار و پزشک به درستی و با کلمات مناسب تنظیم شود.
چنانچه در قرارداد بین بیمار و پزشک کلمه رضایت قید شده باشد برای پزشک مسئولیت بیشتری خواهد داشت. ممکن است روند پیگیری پرونده جرایم پزشکی کمی زمانبر باشد. باید توجه داشت در این زمان نیاز نیست که بیمار شرایط سخت را تحمل کرده و تا گرفتن نتیجه در همان وضعیت باقی بماند بلکه در جلسه اول بازپرسی و عکسبرداری انجام خواهد شد و تصمیم گیریهای بعدی بر طبق آن خواهد بود.
تقصیر و قصور پزشکی چیست؟
چنانچه پزشک عمدا یا سهوا خطایی را انجام دهد تقصیر بر عهده او خواهد بود. اما اگر تمام تلاش خود را صورت داده اما نتیجه حاصل نشده باشد قصور پزشکی در نظر گرفته میشود.
عمدتا پزشکان برای جلوگیری از مشکلات بعدی سعی میکنند، پرونده را به سمت قصور پزشکی پیش ببرند ولی اثبات قصور یا تقصیر بسیار پر اهمیت است که در این حالت جایگاه وکیل جرایم پزشکی برای هویدا ساختن مسئله پررنگتر میشود.
شکایت از پزشک زیبایی
برخی افراد تصور میکنند که شکایت از جرایم پزشکی تنها به بخش دیه تعلق دارد در حالیکه تمامی تعهدات پزشک که عمل جراحی در راستای آن انجام میشود در مسئولیت پزشک خواهد بود.
چنانچه عمل جراحی توسط دستیار انجام شود یا پس از جراحی، پزشک از پاسخگویی سرباز زند بیمار میتواند شکایت جرایم پزشکی را مطرح کند. همچنین مثلا در عمل پروتز سینه چنانچه پروتز مصرفی از برندی به غیر از آنچه پزشک به شما اعلام داشته، باشد امکان شکایت وجود دارد. البته کمک گرفتن از یک وکیل جرایم پرشکی باعث میشود هرچه شما از آن ناآگاه هستید بررسی شده و در دادخواست ذکر شود.
مطالبه دیه از پزشک
هزینه دیه براساس نرخ روز تعیین میشود. برای مثال اگر طرح دعوای شما دو سال پیش بیان شده اما در سال جدید، دادگاه رای بر قصور پزشکی داده باشد، شما دیه را برحسب روز دریافت خواهید کرد.
بنابراین اگر شما خواهان مطالبه دیه از پزشک هستید، به زمان پیگیری پرونده توجه داشته باشید و از یک وکیل معتبر کمک بگیرید.
شرایط احراز قصور پزشکی
قصور پزشکی شرایطی خلاف بر اصل است از این جهت باید بیمار بتواند عدم مهارت و بی احتیاطی را به اثبات برساند. هرگونه ادعا و طرح دعوایی باید به شکل قانونی پیگیری شود و با ادله محکه پسند به اثبات برسد.
قصور پزشکی نیز از این قاعده مستنثنی نیست. از این رو بیمار باید سوابق بیماری خود را به رویت دادگاه برساند و تصاویر قبل و بعد عمل را در پرونده قرار دهد. سپس باتوجه به دستور مقام قضایی میزان قصور پزشک و نوع آن مشخص شده و خسارتی برای بیمار یا تنبیهی برای پزشک در نظر گرفته میشود.
نمونه شکواییه شکایت علیه پزشک
این متن، یک نمونه شکواییه شکایت علیه پزشک است:
شاکی: نام: … نام خانوادگی: … نام پدر: … شماره ملی: شماره شناسنامه: … تاریخ و محل تولد: … شماره ثابت: … شماره تلفن همراه: … نشانی منزل: …
مشتکی عنه: دکتر: … به نشانی: …
موضوع: صدمه وارده به دلیل قصور پزشک
تاریخ وقوع: ۱۴۰۱/۰۳/۰۱
محل وقوع: …
ریاست محترم دادسرای ویژه جرایم پزشکی
با سلام و احترام. اینجانب در تاریخ ۱۴۰۱/۰۳/۰۱ جهت انجام جراحی بینی به کلینیک جراحی … مراجعه نمودم و پس از انجام معاینات از سوی دکتر … مقرر گردید که در تاریخ …، عمل جراحی بینی در کلینیک مزبور انجام پذیرد، به این منظور با مراجعهی اینجانب به کلینیک مزبور در تاریخ فوق الاشاره، عمل مذکور از طریق انجام جراحی بینی پذیرفت. انجام عمل جراحی مذکور، موجب فرو رفتگی و متورم شدن پوست اینجانب در ناحیه بینی گردیده و این پزشک پاسخگوی صدمات وارده به اینجانب نیست، پزشک مذکور ادعا کرده بودند که این عمل عوارضی نداشته و در کار خود مهارت لازم را دارند و ضمانت داده بودند که کار را به خوبی انجام خواهند داد. با توجه به موارد ذکر شده و نقصی که در بینی اینجانب به وجود آمده تقاضای تعقیب کیفری مشتکی عنه در ثورت اثبات صدق موارد بالا را دارم.
نام و نام خانوادگی (شاکی)، تاریخ، امضاء