شناسه ملی شرکت ، شماره ای یازده رقمی است که از سمت چپ ، چهار رقم کد شهرستان محل ثبت ، شش رقم بعدی منحصر به فرد برای شخص حقوقی دارنده شناسه در شهرستان محل ثبت است و رقم آخر آن هم یک رقم کنترل است که از روی 10 رقم سمت چپ به دست می آید . برای دریافت شناسه ملی شما باید شخصیت حقوقی داشته باشید یعنی شرکت تجاری یا موسسه ثبت کرده باشید . مزایای داشتن شناسه ملی : تحصیل اعتبار ، شرکت در مناقصات ومزایدات دولتی ، پیوستن به نظام های مالیاتی ، پیوستن به نظام ملی شناسه کالا ، درج شناسه ملی در آگهی ها ، خرید سهام شرکتی ، امکان شناسایی بهتر مالک اصلی .
شرکت های تجاری از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود تشکیل می شوند که این شرکت ها پس از تشکیل و ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها دارای شخصیت حقوقی مستقل خواهند شد . شرکت های تجاری به موجب ماده 20 قانون تجارت به هفت نوع تقسیم بندی شده اند و در صورت ثبت و انجام فعالیت تجاری بایستی مالیات بپردازند .
امروزه به دلیل افزایش جمعیت روز افزون جامعه و سخت بودن دسترسی به حجم وسیع اطلاعات ، برای دستیابی آسان تر به اطلاعات و داده های مورد نظر اشخاص ، به آن ها کد هایی تعلق گرفته که صرفا مربوط به خود آن ها است . این کد ها در مورد اشخاص حقیقی ، با نام کد یا شماره ملی شناخته می شود و در مورد اشخاص حقوقی ، از اصطلاح شناسه ملی شخص حقوقی یا شناسه ملی شرکت استفاده شده است .
حال ممکن است برای برخی افراد دارای شرکت این سوال به وجود بیاید که شناسه ملی چیست و چگونه می توان آن را دریافت کرد ؟ در این مقاله ضمن تعریف شناسه ملی شرکت به بیان نحوه دریافت شناسه ملی و مزایای گرفتن آن خواهیم پرداخت .
شناسه ملی شرکت چیست
همان طور که گفته شد شناسه ملی برای شرکت ها همانند شماره ملی برا افراد حقیقی است که امکان دسترسی سریع به تمامی اطلاعات شخصی افراد را به وجود می آورد . شناسه ملی ، وسیله شناسایی و کسب اطلاعات از شخصیت های حقوقی است . هیات وزیران در ماده 16 آیین نامه اختصاصی شناسه ملی به تمامی اشخاص حقوقی ، تمامی شرکت های تجاری چه در بخش خصوصی و چه در بخش عمومی را ملزم به گرفتن شناسه ملی کرده است .
با اجرایی شدن این آیین نامه انجام هرگونه معامله که با رعایت شرایط صحت معامله انجام می شود ، گرفتن و دادن خدمات شرکت تجاری صرفا با داشتن شناسه ملی امکان پذیر است . شناسه ملی شرکت های تجاری در واقع یک عدد 11 رقمی است که به وسیله آن شخصیت حقوقی ثبت شده در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ، وزارت کشور ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ، اتاق بازرگانی ، سازمان اوقاف و امور خیریه و حوزه های علمیه ، به رسمیت شناخته خواهد شد .
در این عدد از سمت چپ ، چهار رقم کد شهرستان محل ثبت ، شش رقم بعدی منحصر به فرد برای شخص حقوقی دارنده شناسه در شهرستان محل ثبت است و رقم آخر آن هم یک رقم کنترل است که از روی 10 رقم سمت چپ به دست می آید .
به موجب آیین نامه اختصاص شناسه ملی ، تمام اشخاص حقوقی اعم از بانک ها ، دهیاری ها ، شهرداری ها ، ادارات دولتی ، مدارس و دبیرستان ها ، شرکت های خصوصی ، موسسات ثبتی عام المنفعه و یا غیر انتفاعی موظف هستند طبق برنامه زمانی اعلامی سازمان های ثبت کننده شناسه ملی فرم درخواست شناسه ملی را تکمیل و همراه اسناد و مدارک لازم که توسط سازمان ثبت کننده اعلام می شود ، به سازمان یاد شده ارائه نمایند ، در واقع شرکت ها و شخصیت های حقوقی با این شماره شناخته می شوند .
تمامی اشخاص حقوقی مانند بانک ها ، شهرداری ها ، ادارات ، مدارس ، شرکت ها و موسسات خصوصی و ثبتی برای احراز هویت خود نیازمند شناسه ملی می باشند . به موجب آیین نامه اختصاص شناسه ملی به کلیه اشخاص حقوقی ایرانی ، شناسه ملی عددی است که توسط پایگاه ( پایگاه اطلاعات شناسه ملی اشخاص حقوقی ) تنها به یک شخص حقوقی اختصاص داده می شود که می توان بر حسب این شناسه ملی استعلام شرکت یا شخصبت حقوقی را از طریق مختلف برای اظمینان بیشتر در انجام معاملات نمود .
در آیین نامه اختصاص شناسه ملی علام شده است که تمامی شخصیت های حقوقی موظف اند طبق برنامه زمانی اعلام شده از سوی سازمان های ثبت کننده شناسه ملی ، فرم درخواست شناسه ملی را تکمیل و همراه اسناد و مدارک لازم که توسط سازمان ثبت کننده اعلام می شود ، به این سازمان ارائه نمایند ، در واقع شرکت ها و شخصیت های حقوقی با این شماره شناخته می شوند .
یکی از مراحل ثبت شرکت تجاری در اداره ثبت شرکت ها ، دریافت شماره ملی است .
همچنین سازمان های ثبت کننده شماره ملی شرکت باید امکان ثبت شماره ملی شخصیت های حقیقی و شناسه ملی اشخصیت های حقوقی ایرانی و شماره فراگیر اشخاص خارجی تشکیل دهنده شخص حقوقی را در پایگاه اختصاصی خود ایجاد کنند . به صورتی که دادن شناسه ملی به شخصیت حقوقی منوط به نوشتن شماره شناسه اخنصاص داده شده گردد . این سازمان ثبت کننده شناسه ملی می بایست پس از اختصاص شناسه شرکت در پایگاه ، کارت شخص حقوقی را صادر و از طریق دفاتر پستی تحویل شرکت یا شخص حقوقی مورد نظر نماید .
شخصیت حقوقی دارنده کارت مکلف است تغییر هر اطلاعاتی در کارت را مانند تغییر صاحبان امضای مجاز در شخصیت حقوقی و نیز پایان مدت اعتبار کارت ، با ارائه اسناد و مدارک به سازمان ثبت کننده اعلام کند تا حسب مورد نسبت به تعویض کارت و یا اصلاح اطلاعات پایگاه مربوط اقدام شود .
تمامی دستگاه های اجرایی موظف هستند نسبت به درج شناسه ملی شخصیت های حقوقی و کد پستی دفتر مرکزی در هرگونه کارت ، مجوز و یا گواهی فعالیت که شامل کارت شناسایی اداری و صنفی و غیره می شود همچنین این دستگاها می بایست از ارائه هر گونه مجوز ، تسهیلات ، امکانات ، عقد قرارداد و قبول شرکت در مناقصه برای شخصیت های حقوقی فاقد شناسه ملی خودداری کنند .
تمام شخصیت های حقوقی باید بر روی هر گونه کارت ، سربرگ های تبلیغاتی ، پروانه ، گواهی های صادر شده ، اوراق مالی ، حسابداری و موارد مشابه آن ، شناسه ملی و کد پستی دفتر مرکزی ( اقامتگاه قانونی شخصیت حقوقی ) خود را بنویسند .
یکی از پایگاه های اطلاع رسانی در کشور سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور است . در این سامانه فقط اطلاعات شناسه ملی شخص حقوقی قابل دسترسی می باشد. آدرس الکترونیکی این سامانه ilenc.ssaa.ir می باشد . این سامانه استعلام شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور برای سهولت استفاده کنندگان سازمانی و برون سازمانی به وسیله قوه قضاییه ایجاد شده است .برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با شرکت مورد نظر مثل موضوع فعالیت ، اشخاص شرکت ، سرمایه شرکت و سایر اطلاعات می توان به سامانه rrk.ir مراجعه نمود .
در این سامانه می توان به اطلاعات شناسه ملی ، تاریخ تاسیس ، تاریخ ثبت شرکت ، نام شخصیت حقوقی ، نوع شخصیت حقوقی ، ثبت کننده شخصیت حقوقی ، شماره ثبت شرکت ، واحد ثبتی ، کد پستی و محل اقامت قانونی شرکت دست یافت . در صورتی که هدف دریافت شناسه ملی است با درج شماره ثبت یا نام شخصیت حقوقی بر روی دکمه جستجو کلیک نمایید . شماره ثبت و یک کلمه از نام را تایپ نموده و جستجو کنید . نتیجه به دست آمده شامل شناسه ملی ، نام شخصیت و سازمان ثبت کننده برای شما نمایش داده می شود .
نحوه دریافت شناسه ملی شرکت
گفته شد که با استفاده از شناسه ملی می توان به اطلاعات جامعی در مورد شرکت ها دست پیدا کرد . و شناسه ملی شرکت را از سامانه استعلام شناسه ملی ilenc.ssaa.ir استعلام کرد . برای این کار می بایست پس از مراجعه به سامانه الکترونیکی شناسه ملی به نشانی ilenc.ir و وارد کردن شناسه ملی شرکت مورد نظر ، به اطلاعاتی از جمله نام و اقامتگاه و شماره و تاریخ ثبت و متعاقب آن سایر اطلاعات منتشر شده در مورد آن شخصیت حقوقی دست پیدا کرد .
نحوه دریافت شناسه ملی
شرکت به این صورت است که برای دریافت شناسه ملی باید دارای یک شخصیت حقوقی بود ، به طور کلی شخصیت حقوقی مورد نظر یا دولتی است و یا خصوصی است . در صورت اول بدون نیاز به ثبت ، شخصیت حقوقی مورد نظر به رسمیت شناخته شده و مشکلی برای دریافت شناسه ملی نخواهد داشت اما در مورد شخصیت های حقوقی خصوصی ، پس از تشکیل این اشخاص باید مراحل مورد نیاز برای ثبت در اداره ثبت شرکت ها به درستی طی شود و نهایتا شناسه ملی شرکت دریافت شود .
شناسه ملی منحصرا برای یک شخصیت حقوقی قابل استفاده است ، صرف نظر از این که آن شخصیت حقوقی مشغول فعالیت باشد یا منحل شده باشد .
هیچ یک از پایگاه های اختصاصی سازمان های ثبت کننده و نیز بانک های اطلاعاتی دستگاه های اجرایی مجاز نیستند شناسه ملی را برای شخصیت حقوقی دیگری استفاده کنند یا به شخصیت حقوقی دیگری اختصاص دهند . پس هر شخص یا سازمانی که به موجب قوانین و مقررات ، شخصیت حقوقی تلقی می شود باید شناسه ملی داشته باشد .
مزایای اخذ شناسه ملی شرکت
گفته شد که داشتن شناسه ملی برای اشخاص حقوقی همانند داشتن شناسه ملی برای اشخاص حقیقی است و موجب دسترسی سریع به اطلاعات اشخاص حقیقی و حقوقی می شود . علاوه بر این که اخذ شناسه ملی برای شرکت ها جهت ثبت شرکت لازم است مزایایی هم دارد :
با گرفتن شناسه ملی یک فضای مناسب برای کسب و کار و پیشگیری از سوء استفاده و مقابله با کلاهبرداری شرکت ها ایجاد می شود .
شناسه ملی راه دستیابی به اطلاعات شرکت ، میزان سرمایه و دیگر جزئیات مربوط به شرکتی که قصد خرید سهام آن را دارید برای شما از طریق استعلام شناسه ملی .
با ایجاد شناسه ملی برای شرکت و شخصیت حقوقی آن در سراسر کشور تحصیل اعتبار می شود .
با ایجاد شناسه ملی امکان شرکت اشخاص حقوقی در مناقصات و مزایدات دولتی ایجاد می شود .
با ایجاد شناسه ملی امکان پیوستن شرکت تجاری به نظام های مالیاتی از جمله ارزش افزوده ایجاد می شود .
با شناسه ملی امکان پیوستن به نظام ملی شناسه کالا و خدمات ایران کد برای شرکت تجاری ایجاد می شود .
با ایجاد شناسه ملی شرکت های تجاری موظف به درج شناسه ملی در آگهی های قانون شرکت ها و سوابق آن ها هستند .
پس از اخذ شناسه ملی گرفتن آگهی تغییرات یا آگهی تأسیس شرکت ها بدون پرداخت هزینه خواهد شد .
با ایجاد شناسه ملی برای شرکت های تجاری امکان خرید سهام شرکتی بوجود می آید .
با ایجاد شناسه ملی برای شرکت های تجاری امکان شناسایی بهتر مالک اصلی و واقعی یک برند و دسترسی به آدرس و مشخصات ثبت کننده برند ایجاد خواهد شد.
لیست شناسه ملی شرکت های دولتی
در بخش های قبل، به این سوال پاسخ دادیم که شناسه ملی شرکت چیست و همچنین، گفتیم که دریافت شناسه ملی شرکت، از طریق سامانه استعلام شناسه ملی به آدرس ilenc.ssaa.ir و با وارد کردن اطلاعات مربوط به نام شرکت مورد نظر، امکان پذیر می باشد. در این قسمت، قصد داریم تا در تکمیل بخش های قبل، به نحوه استعلام شناسه ملی شرکت های دولتی بپردازیم.
همانطور که می دانید، یکی از انواع شرکت، شرکت های دولتی می باشند. منظور از شرکت های دولتی ، شرکت هایی هستند که به منظور اجرای بخشی از وظایف دولت و به موجب قانون، تاسیس شده و بیشتر از پنجاه درصد سهام و سرمایه آنها، متعلق به دولت می باشد. شرکت بیمه ایران و شرکت ملی نفت، از نمونه های شرکت های دولتی در کشور ما می باشند.
نکته مهمی که در مورد استعلام شناسه ملی شرکت از طریق سامانه استعلام شناسه ملی وجود دارد، آن است که در حال حاضر، اطلاعات شناسه ملی شرکت های دولتی، در این سامانه ثبت نشده و بنابراین شناسه ملی شرکت های دولتی، از طریق این سامانه، قابل دریافت نمی باشد. به همین دلیل، در این قسمت از مقاله، لیست شناسه ملی شرکت های دولتی را جهت دانلود، برای شما عزیزان قرار داده ایم تا در مواردی نظیر ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، بتوانید از این لیست استفاده نمایید.