رسیدگی به پروندههای ارسالی به دادگاهها روند مشخصی دارد و قاضی پرونده طبق قوانینی که برای پروندههای حقوقی و کیفری قابل گذشت یا غیر قابل گذشته در نظر گرفته شده مدارک و شواهد را بررسی کرده و رأی نهایی خودش را ارائه میکند. قبل از صدور رأی نهایی توسط قاضی، مرحلههایی پیش بینی شده است. پس از سپری شدن این مراحل، قاضی رأی خودش را تحت عنوان دادنامه ارائه میکند.
در این مطلب راهکار درباره دادنامه و انواع آن اطلاعات لازم را ارائه کردهایم. در صورتی که جهت طرح دادخواست طلاق و شناخت مراحل آن نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارید، با مشاورین موسسه حقوقی راهکار در ارتباط باشید.
دادنامه چیست؟
با توجه به اینکه طرح دعاوی حقوقی و دادخواست آنها مراحل و تشریفات خاصی دارد، قاضی موظف است پس از ارائه پرونده تشریفات قانونی مربوط به دادرسی عادلانه را به طور کامل اجرا کرده و پس از بررسی شواهد و مدارک و انجام بررسیهای لازم، تصمیم نهایی خودش را به صورت قرار یا حکم صادر کند.
دادنامه به رأی مکتوب قاضی درباره پروندههای کیفری و حقوقی مطرح شده در دادگاه گفته میشود. یعنی حکمی که قاضی در دادگاه صورت شفاهی قرائت کند دادنامه نخواهد بود. در واقع، قاضی پس از بررسی پروندههای کیفری و حقوقی رأی خودش را در قالب یک دست نویس صادر کرده و در پایان آن امضای خودش را درج میکند.
سپس، دادنامه تایپ شده و پس از آن به طرفین و یا وکلای آنها ابلاغ میشود. البته نسخه اصلی دادنامه بایگانی خواهد شد و نمیتوان امضای قاضی را در دادنامهای که توسط مأمور ابلاغ برای طرفین ارسال میشود مشاهده کرد.
دادنامه از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
دادنامهای که جهت ابلاغ رأی قاضی صادر میشود دارای اجرای مختلفی است. در ادامه برخی از اجزای دادنامه را جهت شناخت بیشتر مورد بررسی قرار دادهایم.
1) شماره پیگیری پرونده
شماره پروند، شماره بایگانی شعبه و شماره دادنامه در متن نوشتاری و در آغاز دادنامه درج میشود، تا امکان پیگیری پرونده در آینده وجود داشته باشد.
2) مشخصات طرفین پروندهی قضایی و همچنین وکلای آنان
در پروندههای کیفری مشخصات طرفین تحت عنوان شاکی و مشتکیعنه و در پروندههای حقوقی به عنوان خواهان و خوانده به همراه سایر افراد دخیل در پرونده در دادنامه درج میشود.
3) درج خواستههای خواهان در پروندههای حقوقی
خواسته اموری است که خواهان درخواست رسیدگی به آنها را از دادگاه دارد. خواستههای خواهان مانند درخواست خسارتهای دادرسی در پروندههای حقوقی نیز در دادنامه درج میشود، تا قاضی تصمیم خودش را در این باره به صورت مکتوب اعلام کرده باشد.
4) روند گردش کار پرونده
در دادنامه قاضی دلیل شروع فرآیند رسیدگی به پرونده مانند شاکی شکایتی علیه مشتکیعنه و تشریفات قانونی مراحل انجام کار را نیز به صورت مکتوب اعلام میکند.
5) اعلام رأی دادگاه
در بخش اعلام رأی دادگاه، قاضی ابتدا امور موضوعی پرونده را بررسی کرده و سپس جهات حکمی را بیان میکند. در نهایت رأی اصلی صادره توسط قاضی در یک سطر بیان میشود.
صدور رأی توسط دادگاه و قاضی تشریفات خاصی دارد و پس از تمام شدن مراحل پرونده، قاضی رأی خودش را به صورت مکتوب با تنظیم دادنامه اعلام میکند.
نمونه دادنامه طلاق
در صورتی که طرفین پروندهای که به دادگاه ارجاع شده درخواست طلاق یک طرفه یا توافقی را داشته باشند، موضوع صدور رأی دادنامه طلاق توسط قاضی مطرح میشود. در ادامه یک نمونه دادنامه طلاق را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
دادنامه طلاق فوری یا طلاق سریع
به تاریخ: …………. پرونده کلاسه: …………… شماره دادنامه: ……………
مرجع رسیدگی: شعبه …. دادگاه عمومی حقوقی (خانواده) مجتمع قضایی …..
خواسته: طلاق توافقی
گردشکار: به تاریخ …. در وقت مقرر جلسه رسیدگی به تصدی امضاء کنندگان ذیل تشکیل پرونده کلاسه تحت نظر است دادگاه پس از بررسی اوراق پرونده و استماع اظهارات طرفین ختم دادرسی را اعلا و به شرح ذیل مبادرت به انشاء رأی مینماید
رأی دادگاه: در خصوص دادخواست تقدیمی از سوی زوجین آقای …….. فرزند……. با وکالت خانم……. و خانم……فرزند…… با وکالت خانم …….. و به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) به شرح دادخواست پرونده با توجه به اوراق و منضمات پرونده علیه زوجیت دائم بین متقاضیان طلاق محرز است.
نظر به علت وجود اختلافات خانوادگی عدم تفاهم استمرار و ادامه زندگی زناشویی زوجین غیرممکن گردیده و مساعی دادگاه و داوران منتخب در جهت وصول سازش و ترغیب آنان به ادامه زندگی مشترک و اصلاح ذات البین مؤثر واقع نگردیده النهایه دادگاه به استناد ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و قانون مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش و ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق گواهی عدم امکان سازش زوجین موصوف را در ادامه زندگی صادر و به آنان اجازه داده میشود با مراجعه به دفتر رسمی ثبت طلاق پس از پرداخت حقوق قانونی و شرعی زوجه طبق توافق و به شرح آتی نسبت به اجرای طلاق از نوع خلع اقدام نمایند.
وکیل زوجه کل مهریه مندرج در سند نکاحیه را بذل نموده و وکیل زوج قبول بذل میکند. زوجه نسبت به جهیزیه، نفقه، اجرتالمثل ادعائی ندارد و زوجین ادعای مالی نسبت به هم ندارند. زوجه باردار نیست و فاقد فرزند مشترک هستند. اجرا شرایط طلاق از جمله مراعات مواد ۱۱۳۴ و ۱۱۳۵ و ۱۱۴۰ و ۱۱۴۱ قانون مدنی به عهده مجری صیغه طلاق است. رأی صادره با توجه به توافق طرفین قطعی است و به مدت سه ماه پس از ابلاغ دارای اعتبار است.
رئیس شعبه ….- دادگاه خانواده شهر ….
سخن پایانی
در طول مراحل رسیدگی به پرونده طلاق قاضی نظر خودش را به صورت شفاهی بیان میکند. اما در نهایت باید قاضی رأی دادگاه را به صورت مکتوب تحت عنوان دادنامه به طرفین پرونده ابلاغ کند. در این مطلب موارد تشکیل دهنده دادنامه و یک نمونه دادنامه طلاق را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
جهت صدور رأی قاضی با اشراف به مدارک و شواهد کامل در پروندههای طلاق و پیش برد سریعتر پرونده خودتان میتوانید از کمک وکلای متخصص در این حوزه بهرهمند شوید.