جرم و مجازات تهدید به مرگ یا قتل| مرکز حقوقی راهکار

جرم و مجازات تهدید به مرگ یا قتل

قبل از بیان اینکه تهدید به مرگ به چه صورت است لازم است به تعریف فعل تهدید بپردازیم. تهدید کردن افراد نوعی ترساندن و ایجاد رعب و وحشت در فرد و در واقع وارد کردن آسیب و خدشه به زندگی افراد است. این نوع جرم ازجمله جرایم بر علیه اشخاص به حساب می آید. به همین دلیل لازم است مواردی که به فعل مجرمانه تهدید ارتباط داشته باشد به افراد اطلاع رسانی شود تا بتوان در حیطه روابط فردی مراودات سالم تری را برقرار کرد.

تعریف تهدید به مرگ

هر زمانی که فرد با به کار بردن الفاظی که معنای ترساندن، خطر، تهدید جانی و مرگ داشته باشد طرف مقابل خود را تهدید کند این عمل از جانب تهدید کننده مصداق تهدید به مرگ است.

نحوه اثبات جرم تهدید به مرگ

از آن‌جایی ‌که عمل تهدید یک نوع جرمی ست که در طول زمان ناپایدار است و امکان دارد که ادامه نداشته باشد بنابراین‌ اینکه فعل تهدید در چه محیطی و حتی در چه برهه ای از زندگی فرد رخ داده اثبات آن کمی متفاوت است. نکته مهم در رابطه با تهدید و اثبات این است که حداقل ۲ فرد بالغ و عاقل به عنوان شاهد شهادت دهند و اگر شهود از دادن شهادت خودداری کنند و با وجود اطلاع از وقوع تهدید آن را کتمان کنند فردی که تهدید شده میتواند تقاضای تحقیقات از محل وقوع جرم تهدید را از بازپرس و دادگاه بخواهد.

مجازات جرم تهدید به مرگ چیست؟

مطالبه با قانون مجازات اسلامی از جمله مواردی که تهدید جرم به‌حساب می آید زمانی است که برای فرد ایجاد ترس و نگرانی و اضطراب و به نوعی ایجاد ضرر جانی داشته باشد. در واقع عنصر قانونی جرم تهدید و اخاذی در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی بیان شده که به موجب آن هر کس دیگری را به هر نحو به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او تهدید کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از ۲ ماه تا ۲ سال محکوم خواهد شد. بنابراین جرم تهدید میتواند مراتب گوناگونی داشته باشد اینکه جرم تهدید به مرگ در کجا صورت گرفته باشد حضوراً یا در فضای مجازی یا از طریق تلفن ، پیامک کمی متفاوت است. اما در یک حال کلی با توجه به شخصیت متهم و همینطور در صورت اثبات آن دادگاه برای تعیین مجازات تصمیم گیری میکند و یکی از این آن دو مورد مجازات اعمال خواهد شد.

مرکز حقوقی راهکار
مرکز حقوقی راهکار با همکاری برترین وکلای متخصص و مجرب، مشاوره و وکالت در امور حقوقی و کیفری رو به عهده میگیره.

آیا هر تهدیدی جرم محسوب می‌گردد و قابل

مجازات است؟

قطعاً خیر هر تهدیدی مجرمانه و قابل مجازات نیست زیرا تهدید به ضرر مالی چه نسبت به خود شخص باشد و چه بستگان او، تحت ماده ۶۶۹ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی قرار می‌گیرد که در این صورت در این صورت تهدیدکننده قابل مجازات با این ماده میباشد و تفاوتی نمی‌کند که وجه و یا مال یا حتی چیزی مطالبه کرده باشد یا نه و صرف اثبات تهدید کفایت میکند. اما لازم است تهدید شخص شفاف باشد یعنی تهدیدکننده به راحتی تهدیدشونده را به قتل، ضررهای مادی، معنوی، شرفی و یا افشای اسرار خود یا بستگانش تهدید کند به طوری که قاضی بتواند از الفاظ به کار گرفته شده فعل تهدید را به راحتی تشخیص دهد، البته عرف و اوضاع و احوال هم در قضاوت امر بی تاثیر نیستند و قاضی در موارد تردید یا ابهام نمی‌تواند کسی را مورد مجازات قرار دهد.

مجازات تهدید همراه با اجبار به چه صورت است ؟

بعداز تعریف مجازات تهدید به این نکته میپردازیم که طبق ماده ۶۶۸ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی شخصی را با توسل به جبر ، قهر یا با اکراه و یا اینکه در بعضی مواقع فرد را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضا و یا مهر نماید و یا سندی و نوشته ای که متعلق به او یا سپرده به او می باشد را از وی بگیرد ، به حبس از سه ماه تا دو سال و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد و تنها تفاوتی که مجازات این نوع جرم با مجازات جرم تهدید دارد تنها در یک ماه حبسِ بیشتر است و گرنه هر دو در یک درجه مجازات تعزیری به حساب می آیند .

 

تهدید به مرگ در فضای مجازی و مجازات آنها

در این مبحث چندین مورد از جرائمی که در فضای مجازی موجود است را برای آشنایی و فهم هرچه بیشتر مردم‌ بازگو و به بررسی گونه های متفاوت آن میپردازیم.

الف) افشای اطلاعات خصوصی دیگران

طبق ماده ۱۶ قانون جرائم رایانه ای، افشای اطلاعات شخصی دیگران در فضای مجازی جرم تلقی شده و ضمانت اجرای آن ” جزای نقدی” و یا ”حبس به مدت دو سال” است.

در توضیح این عمل مجرمانه باید گفت که متاسفانه در بعضی موارد مشاهده میگردد که عکس ، فیلم ، صوت یا مکاتبه های دیگران یعنی همان (پیامک ها) توسط عده ای از مجرمین به قصد تهدید، ایجاد رعب و هراس، اخاذی به صورت بسیارگسترده منتشر شده و باعث از بین رفتن آبروی فرد مقابل میگردد. پس باید توجه داشت که این عمل ” جرم ” محسوب میشود و قانون در برخورد با چنین مجرمانی به هیچ وجه کوتاهی و اهمال نمی‌کند بلکه به طور قاطعانه برخورد می نماید.

ب) تهدید

تهدید درواقع وارد کردن آسیب و خدشه و ضرر آبرویی یا شرافتی به افراد یا انتشار اسرار خصوصی آنهاست. خواه فرد تهدید کننده تقاضای مال به قصد اخاذی کرده باشد یا نه، خود به تنهایی یک جرم مستقل است و بر اساس ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی فرد مجرم به مجازات ” ۷۴ ضربه شلاق” یا ” حبس از دو ماه تا دوسال” محکوم میشود. برهمین اساس اگر کاربران محترم توسط شخص یا اشخاصی تهدید به افشای اطلاعات خصوصی  ازجمله تهدید به انتشار فیلم و عکس خصوصی شدند، بدون هیچ گونه ترس و نگرانی با حفظ ادله مربوطه که می تواند شامل نوشته یا صوت یا فیلم و… باشد ، موضوع را فورا به پلیس فتا و دستگاه قضایی اطلاع داده که در صورت تایید صحت این ادعا ، قانون برابر شرایط مقرر مدافع آنها خواهد بود و حق شکایت برای آن ها محفوظ میباشد.

ج) توهین و فحاشی

توهین و فحاشی یکی دیگر از ناهنجاریهای شایع در فضای مجازی و به خصوص در شبکه های اجتماعی است که متاسفانه افرادی که مورد توهین و فحاشی قرار می گیرند با بی اطلاعی و عدم آشنایی از حقوق قانونی خود و همچنین عدم برخورد صحیح با این‌گونه مجرمین زمینه را برای تکرار دوباره جرم توسط چنین افرادی فراهم می کنند اما قانون مجازات اسلامی حسب مورد در مواد ۱۴۵ و ۶۰۸ این اعمال قبیح از جمله ( فحاشی، توهین و…) را ” جرم انگاری” کرده و برای آن “جزای نقدی از یک تا پنجاه میلیون ریال” یا “۷۴ ضربه شلاق” در نظر گرفته است. بنابراین هیچ عمل مجرمانه ای بدون مجازات و پیگرد قانونی نیست و افرادی که به طور اتفاقی یا عمدا مرتکب چنین اعمالی می‌گردند، بدانند که در قبال اینگونه جرایم باید آماده پاسخگویی و تحمل مجازات قانونی باشند.

ضمناً در این خصوص به افراد نیز توصیه می‌شود که اطلاعات شخصی خود را از قبیل عکس، فیلم و… به هیچ وجه در این نرم افزارها منتشر نکنند چرا که خطر سوء استفاده از این اطلاعات بعضاً توسط افراد سودجو با توجه به اینکه سرعت انتشار آن در فضای مجازی بالاست به راحتی قابل انجام است پس لازم است احتیاطات لازم را در نظر گرفت. لذا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از طریق تماس تلفنی با بهترین وکیل کیفری تهران مشاوره تخصصی داشته باشید.

تهدید به مرگ در فضای مجازی و نحوه مجازات آن؟

تهدید به قتل و مرگ افراد به دو شکل است. یکی حضوراً و یا اینکه این تهدید در یک فضای مجازی رخ دهد که مطابق با قانون جرایم رایانه ای این گونه تهدیدها در هریک از بخش های شبکه های اجتماعی باهم متفاوت است. بر همین حساب اگر کسی اقدام به تهدید شما در شبکه اجتماعی یا از طریق تلفن‌همراه و ایمیل کرد تمام این محتواها به عنوان ادله در دادگاه و علیه شخص تهدیدکننده پذیرفته خواهند شد و بدون هیچ گونه نگرانی از طریق دادسرا و یا پلیس فتا مدارک شما بررسی شده و در نهایت در صورت تأیید و صحت آن مبنای صدور حکم قرار خواهد گرفت و مجازات آن به این شکل است که هرگاه کسی در فضای مجازی اقدامی به تهدید بر علیه فردی کند و به موجب آن باعث ترس و هراس و ضرر شرافتی و آبرویی او شود از آن‌جایی که این جرم جزو دعاوی کیفری میباشد در صورت اثبات طبق قانون جرایم رایانه ای حبس از ۹۱ روز تا یکسال و جزای نقدی برای وی در نظر گرفته می‌شود. همچنین اگر کسی فردی را صرفاً تهدید به افشای اطلاعات خصوصی از قبیل عکس ها، متن چتها، صدای ضبط‌شده و فیلم کند حتی اگر این عمل خود را انجام ندهد و صرفا یک تهدید باشد به ارتکاب جرم «تهدید» محکوم میشود و میتوان آن از طریق دستگاه قضایی و دادسرا و یا پلیس فتا پیگیری نمود.

نمونه شکواییه تهدید به مرگ

موضوع: تهدید به قتل

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …

با سلام

احتراماً به استحضار عالی می‌رساند؛ در پی اختلافات به وجود آمده فی‌مابین اینجانبه و مشتکی‌عنه (همسرم) بنده مدتی است در منزل پدری زندگی می‌نمایم. شایان ذکر است که مشتکی‌عنه رأس ساعت … مورخ …/…/۱۳۹۶ با آمدن به منزل پدری‌ام ضمن عربده‌کشی اینجانبه را تهدید به قتل نموده است. بناء علی‌هذا با عنایت به مطالب معنونه و با استناد به ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده) تقاضای رسیدگی و تعقیب کیفری نامبرده را از محضر عالی متمنی می‌باشد.

با تجدید احترام

امضاء شاکیه

دریافت وکیل

مرکز حقوقی راهکار با همکاری برترین وکلای متخصص و مجرب، مشاوره و وکالت در امور حقوقی و کیفری رو به عهده میگیره. برا دریافت و رزرو وقت مشاوره با شماره تلفن های 09128719258 و 09150806049 با ما در ارتباط باشید. مارا در شبکه های اجتماعی با ایدی rahkarlaw دنبال کنید.
راهکار وکیل همراه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *