اعتراض به حکم مهریه|راهکار

مطالبه مهریه به عنوان یک حق مالی و قانونی برای زنان به رسمیت شناخته شده است. زنان بعد از جاری شدن صیغه عقد مالک مهریه میشوند و میتوانند در صورت لزوم از طریق مجاری قانونی آن را مطالبه و دریافت نمایند.برای مطالبه و اجرای مهریه میتوان از طریق دادگاه و یا اداره ثبت اقدام نمود.

وقتی رای دادگاه صادر و قطعی میشود ، زوج باید مهریه را بپردازد . اما ممکن است رای صادره مورد اعتراض واقع شود. برای اعتراض به حکم مهریه میتوان از چند روش اقدام به اعتراض و پیگیری نمود.

در اینجا قصد داریم در مورد موضوع اعتراض به حکم مهریه و صدور حکم قطعی دادگاه و نیز در مورد پرداخت مهریه برخی نکات مهم را مطرح و پیرامون آن توضیحات لازم را ارائه دهیم. از جمله : نحوه اعتراض به حکم مهریه و روش های مختلف آن ، مدارک لازم برای طرح دعوا و اعتراض ، هزینه در هر روش ، نمونه متن اعتراض به حکم مهریه و نحوه اعتراض زوج به حکم قطعی مهریه، بحث خواهیم نمود.

شیوه های اعتراض به حکم مهریه

مهریه حق زنی است که ازدواج میکند. بنابراین مورد حمایت قانون است. زوجه بعد از عقد ازدواج میتواند در هر زمان مهریه را مطالبه کند.

اما مشکل زمانی آغاز میشود که مردان بیش از توان مالی خود برای زنان خود مهریه را تعیین و یا آن را پذیرفته و متعهد به پرداخت آن شده اند.

بنابراین وقتی به هر دلیل از جمله درخواست طلاق ، زن بدنبال دریافت مهریه خود میرود با مقاومت مرد مواجه میشود و کشمکش ها آغاز میشود.

با مراجعه زوجه به دادگاه یا اداره ثبت برای دریاقت مهریه ممکن است همسر وی با حکم دادگاه مبنی بر پرداخت مهریه مواجه شود. همچنین ممکن است اجرای ثبت برای مهریه زن اجراییه صادر کرده باشد و برگه اجراییه برای مرد ارسال شود.

در چنین مواردی قانون اجازه اعتراض به اجرای ثبت مهریه را داده است. برای اعتراض به اجرای ثبت مهریه میتوان راههای مختلفی را مورد توجه قرار داد. در ادامه این راههای حقوقی را مد نظر قرار خواهیم داد.

تجدید نظر خواهی

وقتی حکم مهریه به طرفین ابلاغ میشود ممکن است یکی از طرفین پرونده از حکم ناراضی باشد. در این موارد امکان تجدیدنظر خواهی از حکم وجود دارد. برای تجدید نظر خواهی از احکام حقوقی لازم است یکی از جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی موجود باشد. جهات قانونی تجدید نظرخواهی عبارتند از :

‌الف – ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه

ب – ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود

ج – ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی

‌د – ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای

ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی.»

توضیح اینکه اگر در نمونه متن اعتراضی به حکم مهریه ، صرفاً به یکی از این جهات اشاره شده باشد ، در صورتی که جهات دیگر نیز وجود داشته باشد ، دادگاه تجدیدنظر ، به آن جهات نیز رسیدگی خواهد کرد.

مرکز حقوقی راهکار

واخواهی

اگر دعوای مهریه بدون حضور زوج برگزار و حکم آن صادر شود ، دعوا غیابی محسوب میگردد. حال اگر زای صادره به ضرر زوج باشد امکان واخواهی از رای برای زوج محفوظ خواهد بود.

حکم مهریه در صورتی نسبت به شوهر غیابی محسوب میشود که ابلاغیه وقت دادرسی به زوج یا وکیل وی ، ابلاغ واقعی نشده باشد ،زوج یا وکیل او در جلسات دادرسی حاضر نشده و لایحه نیز ارسال نکرده باشند و رای صادره هم به هیچکدام از این اشخاص ابلاغ واقعی نشده باشد.

فرجام خواهی

چنانچه دادگاه بدوی خانواده اقدام به صدور رای درمورد مهریه بنماید و با عدم اعتراض در دادگاه تجدید نظر مواجه نشود ، نحوه اعتراض به حکم مهریه ، به روش فرجام خواهی حقوقی خواهد بود.

در این روش به دلیل عدم استفاده از حق تجدید نظر خواهی ، قانون اجازه اعتراض زوج به حکم قطعی مهریه را در قالب فرجام خواهی به زوج داده است. زوج حق خواهد داشت تا با تنظیم و تقدیم دادخواست تجدیدنظرخواهی ، به حکم مهریه اعتراض نماید.

اعاده دادرسی

ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی جهات اعاده دادرسی را روشن نموده است. این جهات عبارتند از :

1-موضوع حکم مورد ادعای خواهان نبوده باشد.

۲- حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد.

۳- وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد.

۴- حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آن که سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.

۵- طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است.

۶- حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.

– پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است.

چنانچه رای صادره در مورد مهریه با یکی از جهات مورد نظر همسو باشد ، امکان اعتراض زوج به حکم قطعی مهریه یا اعتراض زوجه به این حکم توسط قانون گذار وجود خواهد داشت.

نظر به اینکه موضوع حکم ، توسط خواهان درخواست نشده یا اینکه حکم به بیشتر از مبلغ خواسته صادر گشته باشد.

همچنین به منظور اعتراض زوج به حکم قطعی مهریه یا اعتراض زوجه به این حکم ، لازم است تا حکم صادر شده در دعوای مطالبه مهر ، به علت انقضای مهلت واخواهی و تجدیدنظرخواهی ، قطعی شده باشد.

فرایند اعتراض به حکم مهریه

فرد معترض به حکم دادگاه در مورد مهریه باید شماره ثنا داشته باشد . در غیر این صورت باید ابتدا به دفتر خدمات قضایی مراجعه و شماره ثنا دریافت کند.

سپس دادخواست خود را برای ثبت رسمی ، بر اساس یکی از شیوه های اعتراضی مورد اشاره ، تنظیم و ظرف بیشت روز از تاریخ ابلاغ حکم ، فایل آن را به دفتر خدمات قضایی ارائه نماید.

برای اعتراض چه مدارکی لازم است؟

رسید ثبت نام در سامانه ثنا یا همراه داشتن نام کاربری و کلمه عبور(کد ثنا)

کارت ملی و شناسنامه شخص اعتراض کننده به رای

سند نکاحیه یا همان قباله ازدواج

تصویر برابر اصل شده حکم دعوای مهریه و شماره پرونده

دریافت وکیل

گروه وکلای راهکار با مدیرت وکیل فرشته محمد حسینی و سابقه درخشان و پرونده های موفق طی سال های اخیر آماده بررسی پرونده های قضایی و مشاوره های تخصصی در حوزه های مختلف حقوقی می باشد. با اعتماد به وکلای پایه یک دادگستری این موسسه می توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان خاطر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *