اگر در کار ساخت و ساز هستید، احتمالاً در مورد ممنوعیت قطع درختان برای انجام عملیات عمرانی شنیده اید. برخی از ما نیز درباره جریمههای سنگین قطع درختان نیز چیزهایی میدانیم. این موضوع، بیش از هر چیز دیگر به دلیل گسترش روز افزون شهرها و ترس از بین رفتن فضای سبز در اماکن شهری است.
اگر ذهن شما نیز با چنین موضوعاتی درگیر است، لازم میدانیم در مورد کمیسیون ماده 7 شهرداری صحبت کنیم. همچنین اگر به هر نحو با چنین مسائلی درگیر هستید باید شرایط و قوانین اعتراض به آرای کمیسیون ماده 7 شهرداری را نیز بدانید.
کارشناسان ما در مرکز حقوقی راهکار در کنارتان هستند تا به تمام سؤالات شما پاسخ داده و نیازهای حقوقی تان را برطرف کنند.
کمیسیون ماده 7 شهرداری
با گسترش فضاهای شهری و توسعه زیرساختهای عمرانی، حفظ درختان و محیط زیست، بیش از هر زمان دیگر اهمیت پیدا کرده است. به همین دلیل، در ماده 7 شهرداری، به آیین نامه حفظ و گسترش فضای سبز پرداخته شده است. این آیین نامه به منظور نظارت بر حسن اجرای قانون و تشخیص باغات تصویب شده است.
کمیسیونهای مهم شهرداری به این دلیل هستند که شما را از انجام کارهای خلاف قانون آگاه کنند. در این راستا، تمام درخواستها در زمینه قطع و هرس درختان باید توسط اعضای کمیسیون ماده 7 شهرداری بررسی شوند. به این ترتیب اگر فرد یا سازمانی بدون هماهنگی با این کمیسیون اقدام به قطع یا هرس درختان کند، خلاف قانون عمل کرده و با او برخورد خواهد شد.
اعضای کمیسیون تشخیص باغات
طبق ماده 7 آیین نامه فوق، اعضای کمیسیون باغات عبارتند از:
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر به انتخاب رئیس شورا
یک نفر به انتخاب شهردار، ترجیحاً معاون شهرسازی یا معاونت خدمات شهری شهرداری
مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز و در صورت نبود، مسئول فضای سبز شهرداری
برای رسمیت یافتن جلسه کمیسیون، لازم است تا حضور اعضا جلسه به حد نصاب برسد. به این معنا که هر 3 عضو کمیسیون باید در این جلسه شرکت کنند. یعنی اگر یکی از اعضا حضور نداشته باشد، بدون اعلام نظر او، جلسه رسمیت نخواهد داشت. بنابراین برای اخذ رای در این جلسات، حضور تمام اعضا و کسب اکثریت موافق آراء ضرورت دارد.
نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 7 شهرداری
اگر کمیسیون ماده 7 شهرداری با درخواست شما مبنی بر قطع تعدادی از درختان در زمینی که مالک آن هستید موافقت نکرد، تکلیف چیست؟ نحوه اعتراض به رای کمیسیون باغات به چه شکل است؟ مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری چگونه خواهد بود؟ این فرآیند به صورت کلی شامل مراحل زیر است:
در مرحله اول، رأی کمیسیون بدوی ماده 7، ظرف مدت 15 روز از تاریخ ابلاغ آن، قابل تجدید نظرخواهی در کمیسیون تجدید نظر است.
پس از رأی قطعی کمیسیون، افراد مقیم ایران تا سه ماه و افراد مقیم خارج از کشور تا شش ماه از تاریخ ابلاغ میتوانند در دیوان عدالت اداری نسبت به رأی مورد نظر اعتراض کنند.
در صورت رد شکایت تا بیست روز امکان تجدید نظرخواهی به رأی در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری وجود خواهد داشت.
در صورت وارد بودن شکایت، مجدداً پرونده به کمیسیون هم عرض جهت رسیدگی با رعایت موارد اعلامی که در رأی دیوان عدالت اداری آورده شده ارسال میشود.
در صورت پذیرفته شدن اعتراض به آرای کمیسیون ماده 7 شهرداری توسط دیوان عدالت اداری، این رأی باطل شده و طبق سلسله مراتب قانونی، رأی جدید جایگزین آن خواهد شد.
اختیارات و وظایف کمیسیون ماده 7 شهرداری
بر اساس قانون اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها، نظارت بر اجرای این قانون و آیین نامه اجرائی آن بر عهده کمیسیون تشخیص باغات است. بنابراین به منظور حسن اجرای این قوانین، هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی، ملزم به ارائه درخواست خود مبنی بر قطع یا هرس درختان به این کمیسیون خواهد بود.
این کمیسیون، شخصیت مستقلی نسبت به شهرداری داشته و خود شهرداریها نیز در صورت ضرورت قطع درختان مکلف به ارجاع درخواست به کمسیون تشخیص باغات هستند. در صورتی که هر شخص حقیقی یا حقوقی، بدون اخذ نظر مثبت کمیسیون ماده 7 شهرداری اقدام به قطع درختان کند، واجد مسئولیت حقوقی بوده و مسئولیت کیفری بر عهده خواهد داشت.
رسیدگی در کمیسیون تشخیص باغات
بر اساس آیین نامه اجرائی لایحه اصلاح قانونی حفظ و گسترش فضای سبز شهرداری، متقاضی مکلف است جهت تشخیص باغ بودن ملک یا ضرورت قطع درختان، درخواست مالک و ذینفع را با سوابق و مدارکی که در «بند د» ماده یک آیین نامه مذکور آمده، به کمیسیون ماده 7 ارسال نماید. نظر نهایی این کمیسیون پس از بررسی مدارک و سوابق، ظرف مدت یک ماه صادر شده و به ذینفع ابلاغ خواهد شد.
مرجع اعتراض به آرای کمیسیون باغات شهرداری
مراجع اعتراض به آرای کمیسیون باغات شامل 2 مورد زیر هستند:
شورای اسلامی شهر: طبق تبصره 3 ماده 7 آیین نامه، اگر متقاضی نسبت به رأی کمیسیون اعتراض داشته باشد میتواند ظرف دو ماه نسبت به آن در شهرداری اعتراض کند. شهرداری مکلف است اعتراض ذینفع را به شورای اسلامی شهر ارجاع دهد. نظر این شورا در مورد آن قطعی خواهد بود.
دیوان عدالت اداری: شکایت در دیوان عدالت نیز به عنوان مرجع تظلم خواهی نسبت به کلیه تصمیمات و اقدامات مأموران دولتی، دومین مرجع اعتراض به آرای کمیسیون ماده 7 شهرداری است. متقاضی لازم است ظرف مدت 3 ماه از ابلاغ رأی در دیوان عدالت اداری شکایت کند.
تشخیص اقدام از طریق هر یک از مراجع بالا، پیچیدگیهای فنی و حقوقی زیادی دارد. بنابراین توصیه میکنیم پیش از هرگونه اقدام قضایی در این مورد، با یک وکیل دیوان عدالت اداری مشورت کنید.
مدارک مورد نیاز برای اعتراض به آرا کمیسیون تشخیص باغات
جهت تغییر کاربری و اعتراض به آرای کمیسیون تشخیص باغات، ارائه مدارک زیر لازم است:
مدارک شناسایی
سند مالکیت
نقشه و کروکی زمین
رأی کمیسیون باغات مبنی بر تأیید یا رد درخواست
موافقت نامه اداره محیط زیست مبنی بر تغییر کاربری
دلایل و مستندات اثبات کننده ضرورت تغییر کاربری زمین یا قطع درخت
درخواست ارائه شده به کمیسیون ماده 7 شهرداری
وکیل متخصص دیوان عدالت اداری برای اعتراض به آرای کمیسیون باغات
اگر قصد ساخت و ساز در ملک خود دارید ابتدا باید نسبت به دریافت پروانه ساخت اقدام کنید. پیش از هر اقدامی باید از شهرداری استعلام بگیرید که آیا ملک شما در محدوده باغات ثبت شده است یا خیر. اگر قصد قطع درخت را در ملک خود دارید باید پیش از هر چیز از کمیسیون ماده 7 شهرداری مجوز بگیرید.
رسیدگی امور در کمیسیون ماده 7 شهرداری، دو مرحله دارد. هر یک از این مراحل نیز پیچیدگیها و مقررات فنی خود را دارند. در صورت عدم کسب نتیجه مطلوب، رسیدگی در دیوان عدالت اداری، راه حل نهایی خواهد بود. برای پیگیری چنین پروندههایی باید از یک وکیل دیوان عدالت اداری کمک بخواهید.
رسیدگی به مراحل فنی و حقوقی در دیوان عدالت، بدون داشتن وکیل پایه یک دادگستری تقریباً غیرممکن است.
جمع بندی
امروزه، آلودگی هوا و کاهش منابع زیست محیطی تبدیل به معضلات جدی در شهرها شده اند. یکی از راه حلهای قانونی که برای جلوگیری از قطع درختان اجرا میشود، کمیسیون ماده 7 شهرداری یا کمیسیون باغات است. هدف از این پروژه، حفظ فضای سبز محیطهای شهری است.
این قانون، قطع هرگونه درخت را در محیط شهری ممنوع میکند. قطع یا هرس درختان تنها در صورت صدور مجوز از این کمیسیون ممکن است. شکایت از آرای کمیسیون باغات، پیچیدگی زیادی دارد.
مشاوران حقوقی ما در مرکز حقوقی راهکار آماده هستند تا به سؤالات و درخواست شما در زمینه پروندههای مطروحه در این کمیسیون پاسخ دهند.