موارد سلب حضانت از پدر یا مادر

موارد سلب حضانت از پدر یا مادر

حضانت فرزند حق و تکلیفی است که قانون برای حفظ و نگهداری کودکان به گردن والدین نهاده است. وظیفه حفظ و نگهداری از فرزندان در زمان زندگی مشترک بر عهده والدین آن ها است، اما این احتمال وجود دارد که والدین با توافق یکدیگر این وظیفه را به صورت فردی به عهده گرفته و بجا آورند، در صورتیکه توافقی وجود نداشته باشد؛ قانون حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی را به عهده مادر و بعد از آن را به عهده پدر مقرر کرده است، البته در این میان در قانون تفاوتی بین فرزند دختر و پسر وجود دارد.

با این وصف که دختر بعد از سن هفت تا ۹ سالگی که سن بلوغ است، به مدت ۲ سال نزد پدر خواهد ماند و سپس به اختیار خود زندگی با پدر یا مادر را انتخاب می کند، درخصوص پسر هم پس از سن هفت تا ۱۵ سالگی باید با پدر زندگی کند و سپس به اختیار خود ادامه زندگی با پدر یا مادر را انتخاب خواهد کرد. وکیل خانواده شخصی است که به این پرونده ها از طرف موکل خود می تواند رسیدگی کند.

قانون حضانت در ایران کدامند؟!

در قانون ایران حضانت به معنای نگهداری جسمی از فرزند است. البته محافظت روحی از فرزند نیز مساله بسیار مهمی است که باید به آن هم توجه داشت. در قانون کشور ما حضانت فرزند تنها با پدرو مادر او می باشد. تازمانی که پدر و مادر صلاحیت مراقبت از فرزند خود را دارند غیر آز آنها هیچکس نباید حضانت را به عهده بگیرد.

۱- حضانت فرزند زیر ۷سال:

در صورتی که فرزند زیر ۷ سال باشد چون به سن بلوغ نرسیده و از لحاظ عاطفی به مادر بیشتر نیاز دارد پس تا سن ۷ سالگی حضانتش با مادر او می باشد.

۲- حضانت فرزند بالای ۷ سال:

بعد از سن ۷ سالگی مادر در نگه داشتن فرزندش دیگر اولویتی ندارد. دادگاه برای بررسی حضانت و صلاح فرزند جوانب زیادی را در نظر می گیرد. در صورتی که پدر دارای بیماری یا اعتیاد باشد بازهم حضانت فرزند با مادرش می باشد. وکیل حضانت به وکیل پایه یک دادگستری می گویند که در این زمینه تخصص دارد.

اولویت مصلحت فرزند است

دادگاه همیشه صلاح فرزند را در نظر میگیرد. چراکه فرزند باید در محیطی مناسب از نظر جسمی و ذهنی رشد کند. لازم به ذکر است که حضانت فرزند اگر با هریک از والدین باشد دیگری حق سر باز زدن از وظایف خود را ندارد.

سن بلوغ

تنها محدودیت دادگاه در مورد تصمیم گیری در مورد حضانت فرزندان سن بلوغ آنهاست. در صورتی که دختر به سن ۹ سالگی و پسر به سن ۱۵ سالگی برسد خودشان می توانند تصمیم گیری کنند. و این تصمیم از اراده دادگاه خارج است. در ضمن فراموش نشود که داشتن وکیل حضانت در این زمینه کمک های فراوانی به شما می کند.

ماهیت حضانت فرزندان چیست؟

حضانت فرزندان بر اساس قوانین مدنی و حمایت خانواده برای پسر و دختر متفاوت است. همانطور که گفتیم حضانت فرزند از هفت سالگی تا سن بلوغ با پدر خواهد بود؛ دختر تا نه سالگی و پسر تا پانزده سالگی می باشد. پس از رسیدن به سن بلوغ خود فرزند تعیین کننده است که با چه کسی زندگی کند.

حضانت در صورت فوت پدر یا مادر

در صورت فوت یکی از والدین، حضانت کودک با پدر یا مادری که زنده است خواهد بود، هرچند متوفی پدر کودک باشد و برای او قیم معین شده ‌باشد. به عنوان با فوت پدر، حضانت کودک با مادر است. حضانت فرزندانی که پدرشان فوت شده بر عهده مادر است، مگر در صورتیکه دادگاه بر اساس تقاضای ولی قهری یا دادسـتان، اعطای حضانت به مادر خلاف مصلحت فرزند تشخیص داد شود.

حضانت زمانی که پدر و مادر فوت شدند

در مواردی که پدر و مادر هر دو فوت کرده باشند، حضانت بر عهده جد پدری و پس از آن با سایر خویشاوندان فرزند بر حسب ترتیب ارث بردن است. مسئله ی حائز اهمیتی که مطرح می شود این است که پس از هفت سالگی در صورت وجود اختلاف حضانت فرزند با رعایت مصلحت حضانت فرزند و کمک وکیل پایه یک دادگستری به تشخیص دادگاه خواهد بود.

موارد سلب حضانت از پدر یا مادر

بنابراین، حضانت فرزندان بعد از هفت سالگی به طور مطلق بر عهده ی پدر نخواهد بود، بلکه هرگاه بین پدر و مادر فرزند برای تعین تکلیف حضانت او اختلاف ایجاد شود معیار تعیین کننده حضانت تنها برقراری مصلحت فرزند است. در صورتیکه اگر عیب و نقصی در پدر به تشخیص دادگاه باشد مصلحت فرزند اقتضا می‌کند حضانت او بر عهده مادرش باشد.

از مجموعه قوانین و مقرراتی که در قانون مدنی و حمایت خانواده وجود دارد، می توان نتیجه گرفت که حضانت در صورت فوت یکی از والدین، بر عهده دیگری خواهد بود. در درجه بعدی اشخاص عهده دار حضانت، عبارت اند از جد پدری و ولی منصوب از سوی آن‌ها که صلاحیت بر عهده گرفتن حضانت کودکان را خواهند داشت.

سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر به چه صورت هست؟

تکلیف و حق حضانتی که به عهده والدین می باشد ممکن است در شرایطی خاص به درخواست نزدیکان و خویشاوندان کودک یا قیم او، از والدین سلب شود. در این زمینه قانون مقرر کرده است که هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر و مادری که کودک تحت حضانت آن ها است

صحت جسمی و تربیت اخلاقی کودک در معرض خطر باشد، دادگاه این امکان را دارد به وسیله تقاضای بستگان، قیم و یا رئیس حوزه قضائی، ترتیب مقتضی دیگری را برای حضانت فرزند ایجاد نماید. مواردی که می‌تواند از شرایط تغییر حضانت باشد عبارت اند از:

اعتیاد به الکل، مواد مخدر، قمار
اشتغال به فساد اخلاقی و فحشا
ابتلا به بیماری روانی بر اساس تشخیص پزشکی قانونی
سوءاستفاده از فرزند یا اجبار او برای ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدی‌گری و قاچاق
انجام و تکرار ضرب و جرح
نکته:
در صورتیکه مادر در دورانی که حضانت فرزند با اوست ازدواج کند و یا عدم صلاحیت او زوج توسط اثبات شود مواردی که در فوق ذکر شد می‌تواند از شرایط تغییر حضانت باشد. از پدر یا مادر هر کدام که مدعی عدم صلاحیت طرف مقابل باشند، می‌توانند دادخواست سلب حضانت را به دادگاه ارائه کند.

البته صرف ادعا کافی نیست و باید دلایل مقبولی به دادگاه ارائه شود. ممکن است دادگاه موارد دیگری را نیز مشمول عدم مراقبت یا انحطاط اخلاقی دارنده حضانت در نظر بگیرد؛ مانند شغل وقت‌گیری که مانع نگه‌داری شایسته کودک باشد یا  سهل‌انگاری و بی‌توجهی به سلامت جسمانی و تربیت اخلاقی فرزند که تشخیص تمام آن ها با دادگاه است. در صورتی که نیاز به دریافت راهنمایی و مشورت بیشتر در ارتباط با این پرونده ها دارید می توانید از خدمات مشاوره حقوقی وبسایت ما استفاده نمایید.

مرکز حقوقی راهکار با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی

مواردی که برای وکیل حضانت فرزند باید در نظر گرفت

در قانون مدنی چیزی در مورد کفر نوشته نشده است. در صورتی که هریک از والدین صلاحیت نگهداری از فرزند را ندارند با داشتن وکیل حضانت فرزند می توانید این مسئله را اثبات کنید. درصورت اثبات حضانت از فرد سلب می شود

وکیل حضانت فرزند در مشهد

وکیل حضانت فرزند در مشهد، وکیلی است که در زمینه امور خانوادگی فعالیت و تجربه دارد و به عبارتی متخصص در دعاوی خانوادگی است. وکیل خانواده باید شرایط زوجین را بررسی کند تا بتواند بهترین تصمیم را در رابطه با حضانت فرزندان بگیرد. او به موکلان خود راهنمایی و مشاوره دهد و آنها را در مورد حقوق و تکالیف خود آگاه کند.

در صورت عدم توافق والدین درباره حضانت، قاضی می‌تواند تصمیم قضایی صادر کند که بر اساس آن حقوق و وظایف والدین و نحوه تقسیم زمانی حضانت تعیین می‌شود، در این خصوص نیز وکیل حضانت فرزندان در مشهد همواره در کنار موکلان خود می‌باشد.

دریافت مشاوره حقوقی

مرکز حقوقی راهکار با مدیریت سرکار خانم فرشته محمد حسینی وکیل پایه یک دادگستری، با استفاده از دانش و تجربه وکلای متخصص، پیگیر امورات موکلین بوده. این مرکز با همکاری بهترین وکلای مشهد و سایر شهرهای استان خراسان رضوی، مناسب ترین مشاوره و راهکارهای حقوقی را ارائه می‌دهد.

حل و فصل مشکلات پرونده های حقوقی در سریع ترین زمان ممکن و دقت نظر گروهی بر امورات حقوقی از شاخصه های وکیل فرشته محمد حسینی و گروه ایشان است. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و تماس با مرکز حقوقی راهکار، با شماره های موجود در سایت با ما در ارتباط باشید‌.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *